Berlin Turist

Berlinmuren

Den 9 november 2019 var det exakt 30 år sedan som Berlinmuren föll. Den föll alltså 1989.

Berlinmuren runt Västberlin byggdes 1961 och det av kommunistregimen i Östtyskland för att förhindra östtyskar från att lämna landet via Västberlin. Runt 2,7 miljoner människor flydde till väst via Berlin mellan åren 1949-1961. Med tiden kom denna mur att bli ett  monument för kalla kriget. I västvärlden stod det som en symbol för kommunistisk diktatur och ofrihet i öst.

Själva uppförandet av muren kom mer eller mindre som en överraskning för den tyska befolkningen. Det eftersom att den under en enda natt började uppföras. Det var östtyska soldater, poliser och arbetare natten som mellan den 12:e och 13:e augusti 1961 började uppföra en tre meter hög betongmur försedd med vakttorn och skjutklara soldater genom de centrala delarna av staden. Utöver det så sattes det taggtråd runt hela Västberlin, samt att alla tillfartsleder och vägar mellan den östra och västra delen av staden stängdes av.

Berlinmuren -  6 viktiga stopp du inte ska missa

Idag finns det delar av muren kvar samt stopp runt där den varit. Det är sevärdheter du bör se till att inte missa om du besöker Berlin.

1. Bernauer Strasse museum

Ett väldigt fint utomhusmuseum där man bevarat en liten del av muren och ett vakttorn, men där man också har en lång sträcka på marken där man markerat var muren gick och som är fylld med minnestavlor där det står saker som har hänt på olika platser, lyckade och misslyckade flyktförsök och så vidare. Det finns också streck i marken som visar var flykttunnlar gick.

Adress: Bernauer Strasse 119, berliner-mauer-gedenkstaette.de

2. Mauermuseum Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie är den mest kända gränsövergången, och här finns i dag ett museum som bland annat innehåller olika fordon som använts vid flyktförsök.

Adress: Friedrichstrasse 43–45, mauermuseum.de

3. Bornholmer Strasse

I ena änden av denna gata finns en bro, och gränsen gick mitt på bron. Det var det första ställe där muren öppnades, då överstelöjtnant Harald Jäger från Stasi öppnade bommarna klockan 23.20 den 9 november 1989. I dag finns en minnesplakett och skyltar som berättar om vad som hände.

4. Tränenpalas

Namnet betyder ’Tårarnas palats’, och det är en före detta gränsövergång mellan väst och öst som ligger i en tågstation på Friedrichstrasse. Lokalen var en nattklubb ett tag på 90-talet, men är nu ett museum.

Adress: Reichstagufer 17, hdg.de/traenenpalast

5. Gedenkstätte Günter Litfin

Günter Litfin var en östberlinare som 1961 blev skjuten när han försökte fly genom att simma över en kanal som gick längs gränsen. Hans bror kämpade i många år för att det skulle resas ett minnesmärke över honom, och så blev det. Man har bevarat ett vakttorn som man kan gå in i vissa tider, och utanför finns en stor tavla som berättar om hans öde.

Adress: Kieler Strasse 2, gedenkstaette-guenter-litfin.de

6. Brandenburger Tor

Brandenburger Tor byggdes 1791 och har varit en symbol för staden och Tyskland alltsedan dess. Den finns också med på de tyska euro-mynten. I mursammanhang är den mest intressant för att det var här som Ronald Reagan 1987 höll sitt tal med de berömda orden ”Mr Gorbachev, tear down this wall!”.

Adress: Parizer Platz

28 Aug 2020