Berlin Turist

Sevärdheter i Berlin

Berlin är staden som har något för alla. Det finns en hel del sevärdheter du inte får missa om du tar dig hit. Idag ska du få tips på några av dessa att kolla in!

Brandenburger Tor och Reichstag

Brandenburger Tor har i mer än 200 år varit ett landmärke för Berlin och Tyskland. Idag är det ett av Berlins allra mest kända områden. Den byggdes under åren 1788 – 1791 av Carl Gotthard Langhans. Brevid Brandenburger Tor, finner du den vackra sevärdheten Reichstag, som är Tysklands Riksdagshus från 1894 

Avenyn, Unter Den Linden

Missa inte att ta en promenad på Unter Den Linden (”Under lindarna”), som är ett måste att se i staden. Det är Berlins storslagna boulevard som nästan är två kilometer lång och börjar från Brandenburger Tor till Slottsbron som leder över floden Spree, precis innan Domkyrkan. Området längs Unter Den Linden är också platsen för några av de mest exklusiva butiker i Berlin, sida vid sida med mysiga caféer och restauranger.

Charlottenburg Slott

Charlottenburg slott är det största i Berlin och är idag ett museum med samlingar av franska konstnärer, samt fascinerande salar och salonger. Slottet hette egentligen ursprungligen Lietzenburg och blev byggt som sommarhus av Sophie Charlotte, som var gift med kung Friedrich I af Pröjsen. Men då hon dog år 1705, döpte kung Friedrich om slottet till Charlottenburg till hennes minne. 

Berlin Katedral

Berlins Katedral, Sankt-Hedwigs katedral, är en romersk-katolsk katedral. Katedralen är med sin imponerande och karakteristiska kupol ett landmärke för Berlins stadsbild och är stadens viktigaste protestantiska kyrka. Katedralen blev invigt år 1773.

Berliner Fernsehturm

En sak som skiljer sig ifrån Berlins stadsbild är det skyskrapeliknande TV tornet. Den höga sevärdheten i Berlin är 368 meter upp i luften och du kan se det imponerande tornet från hela staden. Du kan ta hissen upp till tornets kupol och se den fantastiska utsikten över hela staden. 

Fler sevärdheter

En historisk sevärdhet är minnesplatsen för förintelsen, ”Holocaust”. Minnesplatsen är rest för Europas mördade judar och ligger i hjärtat av Berlin. Monumentet är gjort av arkitekten Peter Eisenman och består av 2 711 stenpelare, som täcker cirka 20 000 kvadratmeter stort område.

En vacker plats att besöka är Tiergarten. Man kan säga som så att London har Hyde Park, New York har Central Park och Paris har Tuillerierne. Berlin har Tiergarten. Tidigare var Tiergarten en stadsdel för sig själv, men nu är det en del av stadsdelen ”Mitte” i centrala Berlin. Parken blev designad på 1830-talet och var då en plats att jaga på. Idag används parken till Berlin Marathon, Love Parade och för stora konserter med mera.

Missa inte heller ett besök på Museumsön, ”Museuminsel”. Det är en av Berlins vackraste sevärdheter. Det finns fem tempelliknande byggningar som är helt enastående i hela världen. Museumön i Berlin uppskriven på UNESCOs lista över världskulturarv och det är Europas största kulturella investeringsprojekt.

27 Jul 2020