Berlin Turist

Härliga tips då du besöker Berlin

Mitte är en stadsdel i stadsdelsområdet med samma namn i Berlin. Stadsdelen utgör staden Berlins historiska centrum. Det finns många skäl att utforska denna del av Berlin. Några anledningar är Museum Insel (museiön), fina boutiquehotell och strandpromenader längs floden Spree. Det byggs ständigt nya saker här! Mitte vimlar av småbutiker och shoppingstråk och det är gott om riktigt bra restauranger.

Mitte är Berlins vidsträckta, livliga centrala stadsdel, där du hittar Brandenburger Tor, konstinstitutionerna på Museumsinsel, den imponerande centralstationen Hauptbahnhof och den stora djurparken Tiergarten. Här finns även eleganta boulevarder som Unter den Linden och torg som Gendarmenmarkt är kända för de restaurerade byggnaderna från förkrigstiden, och i shoppingdistriktet Hackescher Markt ligger trendiga kaféer och butiker bland de labyrintartade innergårdarna.

Saker att se och göra

Missa inte att besöka House of Small Wonder och ät lunch i det gröna. Annars har du Holzmarkt, som är lite av en konstnärlig frizon. Det är ett kooperativ som startade med enbart några få träskjul längs floden. Men i takt med att människor i området började plantera träd och anlägga trädgårdsodlingar, har platsen utvecklats till en konstnärlig fristad full av restauranger och barer.

I Mitte finns det även ett casino. Om du föredrar att spela online så kan du hitta flera stycken genom att klicka här. Om du hellre vill se mekaniska apparater, bege dig till Industriesalon. Det är en fabrikshall med allt från de första versionerna av en mikrovågsugn till missilhuvuden, mikroskop och radioapparater.

Ett besök på Clärchens Ballhaus är inte heller det fel, där du kan anmäla dig till kurser i vals, salsa och disco eller äta middag bland tangodansande gäster. Det är en upplevelse vill jag lova!

Bikini Berlin är ett annorlunda köpcenter mitt i Charlottenburg med unika inrednings- och designbutiker, kaffebarer och pop-up-butiker som alltid bjuder på något nytt. Här finns det något för alla att köpa med hem.

Urban Nation Museum for Urban Contemporary Art är också värt ett besök. Redan innan du kommer fram kan du njuta av att gatorna och husväggarna fyllda av fascinerande målningar. Utställningen är kurerad av Yasha Young, som vill etablera gatukonst som en social arkitektur.

Att äta

I Mitte finns det en massa alternativ när det gäller mat och dryck. Besök Milchbar, som är en cool kvarterskrog. Den påminner om en gammaldags kneipe (kvarterskrog) med sina panelklädda väggar och enkla dukar. Och visst är det en kneipe, med schnitzel och currywurst på menyn, men hit vallfärdar hipsterklientelet nu när Kreuzberg och Neukölln har blivit mainstream.

Kranhaus Café är ett annat alternativ. Det är en nedlagd båtkran som har inretts till mysigt café.

Yafo är en populär kvarterskrog där Tel Aviv möter Berlin. Njut av hummustallrik, grillad blomkål, tahinisallad och syltade grönsaker tillsammans med en israelisk Cabernet Sauvignon. Riktigt gott!

Berlins bästa pizza finns på Zola Pizza. Så missa inte att testa det.

Markthalle Neun är en saluhall med allt från hantverksmässigt bryggd öl, smakrika ostar hos Alte Milch, korv och burgare gjord på långtidstorkad biff från Kumpel & Keule. Ät här eller ta med.

22 Oct 2020