Berlin Turist

Spara pengar till resan

Vill du spara pengar till en resa?  Oavsett om det är till Tyskland och Berlin eller en annan resa du har siktet inställt på, så måste det ju finnas pengar till det. Dels för resan, dels för omkostnader på resmålet. En del tänker att de ska låna pengar för att kunna åka, men det är dumt. Det blir bara dyrare i slutändan! Det går faktiskt rätt så lätt att börja spara. Du kan så klart testa lyckan på casino genom att klicka här. Men längst kommer du att komma på att börja spara och varför inte redan nu? Det är ju snart januari och då kan du kanske spara hela året. Eller halva om det är till sommaren du vill åka.

Sätt upp ett mål för ditt sparande

Det är bra att sätta upp ett mål utifrån din resebudget. Det innebär att du måste sätta en summa att nå. Om det är så att du känner att du behöver ha 50 000 kronor som du vill använda för att resa runt under 4 månaders tid, då måste du sätta upp en tidslinje och en veckobudget för hur mycket pengar du kan spendera och hur mycket pengar du behöver spara till resan varje vecka.

Om du sätter att du ska resa om 2 år från idag, så ger det dig 104 veckor att spara 50 000. Det innebär att du då måste spara minst 480 kr per vecka.

Du kan justera siffrorna utifrån ditt eget mål genom att ta antalet veckor som är kvar till ditt planerade res-datum delat med totala summan du behöver.

Håll koll på dina utgifter

Det är rätt många som inte har koll på vad de har för utgifter. Det gör att pengarna rullar iväg varje vecka eller månad, utan att man vet vad man har köpt eller använt dem på. Det kan då vara svårt att få ihop ett bra sparande. Det är inte fel att föra kassabok, sätta upp en budget, eller ladda ner en app som kan hjälpa dig med vad du har spenderat och vad du har kvar att använda.

Prioritera

För att du ska nå ditt sparmål är det bra att du lär dig prioritera. Innan du använder pengar på något, fundera på om det är något du behöver eller bara vill ha. Om det är ett behov, ja då ska du köpa det, men är det bara något du vill ha så kanske du ska låta bli och lägga de pengarna i din sparkassa istället.

Se även till att prioritera det du använder hemma. Om du har prenumerationstjänster så som Netflix, Viaplay, Spotify och andra, fundera om du måste ha allihop, eller om det räcker med en eller två. Även om det är billigt med kanske 100 kr för en tjänst, så blir det ju snabbt en femhundring om du har fem tjänster som kostar det.

Sluta även upp med att äta ute allt för ofta eller helt. Du kan spara massor på att laga mat samt äta det som är i säsong just nu, då priserna är bättre.  Grönsaker, frukt och andra grödor som är i säsong är alltid billigare än importerade varor och sådant som inte är i säsong.

Spara in på vissa saker

Det finns även sätt att spara pengar genom att spara in på saker. Du kanske har ett gymkort, men använder du det? Om inte, kanske är bra då att säga upp det.

10 Enkla sätt att spara pengar för resan

  • Sluta äta ute på restaurang och laga mat hemma istället
  • Sluta med godis, snacks och läsk
  • Minska din alkoholkonsumtion
  • Jämför alltid priser innan du köper något
  • Använd rabattkoder och handla veckovisa erbjudanden i mataffären
  • Cykla eller gå till jobbet istället för att ta bilen
  • Avsluta prenumerationstjänster som du inte behöver
  • Fråga dig själv en extra gång innan du köper något
  • Använd låg-energiprodukter
  • Flytta hem till dina föräldrar eller skaffa en rumskamrat

 

Andra tips för att spara pengar till en resa

Minska kostnaderna för dina räkningar om det är möjligt. Sätt upp på autogiron och annat, så att du slipper avi-avgifter.  Du kan också se över ditt elavtal och få bättre pris per kilowattimme. Man kan också ha lägre värme inomhus och ta på sig varmare kläder.

Extra inkomst är inte fel eftersom det gör det lättare att spara pengar till resan. Det finns gott om möjligheter att tjäna pengar online. Det som frilansare eller liknande. Du kan även erbjuda tjänster som att passa barn, djur, handla åt andra, klippa gräs, skotta snö, läxhjälp och så vidare.

Se även till att kolla över garderoben, källaren med mera. Kanske du kan sälja av en del saker på loppis eller på nätet.

Öppna ett sparkonto med ränta

Att spara dina pengar på ett sparkonto med ränta gör att dina pengar växer tack vare en högre ränta som ger avkastning. De flesta banker kan erbjuda bättre räntor ifall man låser sina pengar under en begränsad tidsperiod.

Håll dig till din budget

Sist men inte minst, se till att alltid hålla dig till din budget, oavsett vad som händer, så länge det inte är en krissituation. Om du inte följer din veckobudget eller dagliga budget, så kommer du troligtvis att misslyckas.

27 Dec 2020